Skip to main content
(044) 206-1-206 Абон. відділ (08:30-17:30)
(044) 205-33-88 Тех. підтримка (24/7)

Українські канали розкодують

04.03.2020

Президент Володимир Зеленський і представники українських медіагруп домовилися до 16 березня забезпечити запуск незакодованих супутникових версій основних українських телеканалів, повідомляється на сайті президента України.

«Глава держави і представники медіагруп домовилися до 16 березня 2020 року забезпечити запуск незакодованих супутникових міжнародних версій своїх загальнонаціональних телеканалів, і таким чином знову зробити телебачення доступним для українських громадян», – йдеться в повідомленні.

Під час зустрічі глави держави з керівництвом провідних українських медіагруп обговорювалися проблеми телевізійного мовлення, які виникли після початку кодування чотирма медіагрупи супутникового сигналу їх телеканалів.

Зеленський підкреслив, що це питання стосується не тільки бізнесу медіагруп, а й стратегічною захисту інформаційної безпеки країни. Внаслідок кодування сигналу не всі українці можуть вільно дивитися більше 20 головних телеканалів.

«Ми отримуємо багато листів і тисячі дзвінків в Офіс Президента з тим, що українці не можуть отримати цей сигнал через кодування і не мають можливості дивитися українські телеканали. Особливо це стосується регіону уздовж контактної лінії і тимчасово окупованих територій», – сказав президент.

Глава держави зазначив, що РНБО може ввести мораторій на кодування супутникового сигналу телеканалів, але це не вирішить весь спектр проблем.

«Ми хочемо зараз знайти вихід з цієї ситуації. У нас завдання дуже просте: щоб люди мали можливість дивитися саме українське телебачення, особливо на тих територіях, до яких ми зараз не маємо іншого доступу, крім інформаційного», – зазначив Зеленський.

Для комплексного вирішення проблеми з доступом українців до інформації Президент запропонував провайдеру ефірного цифрового телебачення «ЗЕОНБУД» до 4 березня 2020 року вжити заходів для зміни модуляції сигналу. Це розширить покриття цифровим телебаченням на території держави і полегшить доступ населення до телемовлення.

Також «ЗЕОНБУД» до 1 травня 2020 року має забезпечити установку цифрових передавачів у 47 населених пунктах України.

Оператори супутникового мовлення Xtra TV і Viasat повинні розробити соціальні пакети супутникового телебачення з мінімальною абонплатою для соціально незахищених верств населення. Таким чином ці громадяни отримають можливість дивитися закодовані телеканали.


Абон. відділ (08:30-17:30)
(044) 206-1-206
Тех. підтримка (24/7)
(044) 205-33-88
Київ, 03150 вул. Василя Тютюнника 37/1
пов. 2, офіс № 500